pondelok 2. marca 2015

Knihy ako sprievodcovia poznania


Knihy ako sprievodcovia poznania


„Andrej Červeňák bol veľkým sponzorom ducha. Ja som sa snažil byť sponzorom hmoty. Knihy ako hmota sú duchovné potreby,“ zdôrazňuje Peter Korec v nevšednej publikácii Andrej Červeňák Osobnosť Slovenska. Ide o dvojknihu, keď z druhej strany je zborník Laco Zrubec Osobnosť Slovenska. Zostavovateľ oboch Peter Korec dokázal, že od sponzora sa stal autorom.
 
Pri krste tejto vzácnej publikácie 2. marca 2015 v Bratislave v reštaurácii Kamenica Jozef Vladár pripomenul: „Dejiny sa píšu pre súčasnú generáciu, aby osobnosti z nich neupadli do zabudnutia, lebo celý zmysel ľudského bytia je v budúcej generácii.“

 
A tak je Peter Korec človek, ktorý hľadá vlastný zmysel existencie v pripomínaní súčasným generáciám, že Slovensko malo a má významných dejateľov a umelcov, ktorí svojimi cestami prešliapali nové priechody ľudského poznania.
 
Do zborníkov prispeli už zosnulý majster pera Ladislav Ťažký, Milan Vinco Částa, Stanislav Háber, Michal Horný, Ivan Laluha, Andrej Ličko, Drahomíra Pechovčiaková, Pavol Stanislav, Jozef Vladár, Ján Zachara, Ladislav Zrubec jr., Ivan Kneppo a Stanislav Šimko. Ako pripomenul prítomný básnik Pavol Stanislav Pius, „keby malo Slovensko vlastnú samostatnosť skôr ako v roku 1993, mali by sme ako národ aj vo svete viac uznania.“ Preto je na tých ďalších členoch nových generácií, aby sa dokázali z ich poznania poučiť, povzniesť, povzbudiť, aby mali vlastné ambície. Preto Peter Korec zdôrazňuje: „Ak chcete poznať našich významných vedcov a umelcov, ktorí preslávili krajinu medzi Tatrami a stredným Dunajom – prečítajte si majstra Zrubca.“

 
Obaja autori ako Andrej Červeňák tak aj Laco Zrubec prispeli významne k poznaniu kvalít, vyspelosti a kultúrnosti Slovákov. Je dôležité, že existuje návod ako ich dielo spoznávať.
 
Prítomným zaspievala na dobrú pohodu svojím precíteným šansónovým prejavom Monika Stanislavová za hudobného sprievodu Igora Bázlika. Do tretice všetko dobré, 2. marca Peter Korec uviedol do života aj moju básnickú zbierku Babylonská si láska. Pri jej predstavovaní mi napadla báseň zo staršieho môjho tvorivého obdobia:

Rezbár

Každá nová kniha

je chlieb

ponúknutý od priateľa

 

Preteká žilami pier

život

dáva človek na papier

 

Ruky od tlačiarenskej vône

s úctou

držia pokojné tône

búrlivých chvíľ

 

Krájať sa na tanier

pod kritiku očí

 

Nechytať sa slamky

 

Nožíkom fantázie brúsiť z dreva list

vrátiť sa

s novým

 

prísť

Stanislav Háber

snímky autor

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára