sobota 30. novembra 2013

Svätí na každý deň: 1. december - Edmund Campion

1. decemberEdmund Campion


Edmund Campion pri svojej poprave 1. decembra 1581 stál pod šibenicou so slučkou na krku a citoval apoštola Pavla z Listu Korinťanom:
"Stali sme sa divadlom svetu, anjelom a ľuďom. Bláznami sme sa stali kvôli Kristovi."
Napriek svätému koncu bol tento Jezuita na začiatku svojej životnej púte dlho na nesprávnej ceste. Oslavoval kráľovnú Máriu Tudorovú, za čo od nej získal štúdium na Oxforde, ale rovnako skladal poklony aj na novú kráľovnú Alžbetu. Nakoniec ho kráľovná priviedla až na popravisko. Viera ho priviedla k poznaniu, že pravda je v pôvodnom učení Ježiša Krista. A za toto učenie položil život.
Edmund Campion bol ako novic v neďalekom meste od Slovenska v Brne a potom po vysviacke za kňaza v roku 1578 pôsobil ako kazateľ v Prahe. Jeho premena prebehla náhle a teda zázračne. Pochopil volanie viery v situácii, keď študoval cirkevné dejiny. Učenie dejín o zázračnom účinkovaní spasiteľa, zmenilo Edmundove vnútro. Podobne dnes poznanie jeho svätého života môže zmeniť nás. Predstavme si dieťa, školáka, ktorý je vychovávaný spoločnosťou, rodinou, učiteľmi nesprávnym smerom, ako pochopí, kde je pravda. Tento dojímavý príbeh zo 16. storočia sa opakuje! Nejde o historickú zvláštnosť len preto, že detstvo prežil Campion počas vlády Henricha VIII. Tento panovník odtrhol anglickú cirkev od Ríma.
Príbeh Campiona sa opakuje aj v našich nedávnych dejinách, keď mnohé deti u nás vyrastali do roku 1989 v presvedčení, že viera je nesprávna životná cesta pre moderného človeka. A mnohé deti napriek výchove od pomýlených rodičov, či od deformovanej spoločnosti, našli pravú cestu poznania pravdy. U nás nebolo dôležité ako za života Campiona, že z protestanta sa stal katolík, ale že sa u nás z ateistov stali veriaci kresťania. Veď aj Svätý otec Ján Pavol II. vzdal úctu v roku 1995 prešovským protestantským mučeníkom, ktorí zomreli zasa pre svoju vieru tak, ako Edmund zomrel preto, že sa vrátil ku katolicizmu. A Campion sa nebál vrátiť do Anglicka, kde neochvejne hlásal Božie slovo aj za tú cenu, že ho čakala mučenícka smrť.
Krásne je aj odpustenie, aké urobil Campion v prípade zradcu, ktorý ho prezradil kráľovniným špehom. Svätý Edmund mu povedal:
"Odpúšťam vám, na dôkaz toho si pripijem na vaše zdravie. Ak svoj čin oľutujete, dám vám dokonca rozhrešenie, ale uložím za to riadnu pokutu."
Príkladne Edmund Campion odpovedal aj svojej vrahyni, kráľovnej, ktorá sa nevedela zmieriť s tým, že je z neho katolík, keď ako poddaný jej veličenstva, pred smrťou povedal:
"Budem vaším ustavičným sluhom, ale skôr ako som Angličanom, som kresťanom a katolíkom."
Škoda všetkých mŕtvych, ktorí zomreli v zápase o vieru, je vyvážená ich svätosťou v nebi, odkiaľ môžu pomáhať v čase, kedy by sa už katolíci a protestanti nemali stretávať so zbraňou v ruke proti sebe, hoci táto smutná tradícia pretrvala na Britských ostrovoch až do 21. storočia v oblasti Severného Írska. Skôr ako o vieru tu však ide o politiku presne tak ako v časoch, keď v 16. storočí naposledy vydýchol na popravisku odvážny kňaz a svätec Edmund Campion.


Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára