nedeľa 16. júna 2013

Svätí na každý deň: 15. jún - Peter Sanz

15. jún

Peter Sanz


    Boh chce, aby sa o jeho milosrdenstve dozvedeli všetky duše. Zrejme preto posiela na nebezpečné misie svojich najmilších. Peter Sanz sa narodil v Španielsku v roku 1680. Vo veku sedemnástich rokov vstúpil do dominikánskej rehole, kde prijal meno Mučeník. Akoby osud vrhol tieň dopredu a určil týmto menom ďalšiu Sanzovu cestu. Mladý tridsaťdva ročný kňaz sa prihlásil na misie na východ na Filipíny. Tu si uctievajú aj jeho pozostatky v Manile v kostole svätého Dominika.
    Peter Sanz začal s pastoráciou Číňanov v hospici. Tu sa naučil reč a poslali ho do Číny, kde dlhodobo misionárov prenasledovali. Vstúpil na pôdu, kam tak túžil prísť svätý František Xaverský, ale nikdy sa mu to nepodarilo. Peter Sanz začal pôsobiť v meste Fogane s miestnymi kresťanmi, ktorých nebolo veľa a tiež sa museli pred úradmi skrývať. Spolu s nimi obnovil bratstvo svätého ruženca. Už o rok bol Peter Sanz vymenovaný za predstaveného misionárov a za zástupcu provinciála na Filipínach. Je neuveriteľné, že v tomto pre kresťanov zo strany čínskeho štátu neprajnom prostredí dokázal pôsobiť až do smrti dlhých tridsaťtri rokov.
    Zažil viacero prenasledovaní a pogromov na kresťanov. Tou prvou skúškou ohňa prešiel, keď boli zavraždený traja jeho misionári v roku 1723. Pápež trval na tom, že Peter Sanz musí byť vymenovaný za biskupa, hoci on sa tomu zo skromnosti bránil. Nakoniec prijal v roku 1730 vo veku päťdesiatich rokov biskupskú vysviacku, pri ktorej bol prítomný aj čínsky kňaz Ly. Ten neskôr zozbieral údaje na blahorečenie Petra Sanza. Stal sa ako Číňan svedkom španielskeho mučeníka, ktorý položil život za vieru ďaleko od domoviny až v Číne.
    Peter Sanz trval na tom, že musí existovať kňazský dorast z radov domorodcov. Na tom postavil úspech čínskej misie. Lenže funkcia a činnosť biskupa koadjutora, ktorý mal nástupnícke právomoci pri šírení kresťanstva v Číne, nemohla zostať dlho utajená. Viackrát sa musel vracať na Filipíny, aby ho nezatkli. Vďaka zrade chytili nebojácneho čínskeho biskupa. Stalo sa tak v roku 1746. Vtedy pochytali naraz nielen biskupa Petra Sanza, ale aj štyroch Dominikánov a to Františka Serrana, Jána de Alcobera, Joachima Roya a Františka Diaza. Všetci štyria pochádzali z pôvodnej misionárskej Ružencovej provincie na Filipínach.
    Nezostalo len pri kňazoch. Zrada mala širšie rozmery, lebo boli prezradené všetky ich úkryty a ich majitelia boli obžalovaní spolu s biskupom Sanzom. Dohromady bolo za kresťanstvo v tomto procese trvajúcom dva roky odsúdených tridsaťjeden kresťanov. Trest smrti dostal biskup a jeho štyria kňazi z Európy. Ako prvý bol popravený biskup Peter Sanz. On jediný bol odsúdený na smrť sťatím. Ostatní štyria kresťanskí kňazi boli odsúdení na smrť udusením. Udusili ich rok po Sanzovej smrti. O rozsudku rozhodol priamo v Pekingu najvyšší súdny dvor a Sanz zomrel ako mučeník v máji v roku 1747. Ostatní štyria kňazi boli zadusení v októbri v roku 1748. Ostatky všetkých piatich mučeníkov museli kresťania od čínskych úradov vykúpiť a až potom ich mohli previezť na Filipíny, kde odpočívajú všetci piati dodnes v úcte ako mučeníci za vieru.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára