nedeľa 16. júna 2013

Svätí na každý deň: 14. jún - Anna Mária Taigiová

14. jún

Anna Mária Taigiová


    Dnes si pripomíname veľkú taliansku mystičku Annu Máriu Taigiovú z Ríma. Aj 131 rokov od smrti našli jej telo v hrobe pri exhumácii v roku 1968 úplne neporušené. Anna Mária Taigiová sa narodila v roku 1769 v Siene, ale potom, ako jej otec prišiel o celý majetok, sa rodina presťahovala do Ríma. Tam malá Anna vyrastala pod vplyvom rehoľných sestier, lebo otec a mama museli chodiť do práce.
    Už v mladom veku šla slúžiť aj Anna Mária Taigiová za komorníčku do rodiny, v ktorej slúžil jej otec. Ten bol pôvodne lekárnikom, ale v Ríme sa živil len najnižšou prácou robotníka. Zoznámil sa s iným robotníkom Dominikom Taigim. Ten požiadal o ruku Anny Márie a vzal si ju za manželku vo veku jej dvadsiatich rokov.
    Žili v chudobe a zo začiatku nie veľmi šťastne. Anna Mária Taigiová ako každá mladá žena túžila po pekných veciach. Chcela vždy nové šaty a manžel sa snažil vyhovieť jej rozmarom. Obaja sa rútili do záhuby nebyť toho, že si ju všimol raz na námestí svätého Petra jeden kňaz z rádu Servítov. Ten dostal v duši z nebies odkaz, že táto žena je predurčená na iné úlohy, než na parádenie sa a predvádzanie sa v rímskej spoločnosti. O niekoľko dní sa Anna Mária Taigiová rozhodla ísť vyspovedať.
    V chráme vošla práve do spovednice tohto kňaza s menom Angelus. Ten mladej žene povedal, že ju videl už predtým. Ukázalo sa, že kňaz mal naozaj dar od Boha spoznať vyvolenie Anny Márie. Ona síce žila v manželstve, ale prešla obrovským vnútorným premenením. Prestala okamžite s vonkajším parádením sa. Dokonca prešla aj stupňom nižšieho svätenia u Trinitárov a okrem vlastnej práce sa starala o chudobných a chorých. Zároveň opatrovala svoju starú matku a ťažko chorého otca, ktorý bol málomocný. Porodila sedem detí, ale dve jej zomreli. Popritom viedla domácnosť s piatimi deťmi a chodila do práce.
    To všetko dosiahla Anna Mária Taigiová vnútorným premenením sa. Od roztopašnosti k svätosti. Bola to ťažká cesta. Anna Mária ju prekonala vďaka umeniu neustálej modlitby. Podľa svedectiev z procesu jej blahorečenia, Anna Mária spávala najviac dve hodiny denne. Inak sa venovala povinnostiam, pričom sa neustále modlila. Štyridsaťosem rokov pred smrťou Anna Mária Taigiová zbadala nad sebou vlastné slnko s tŕňovou korunou. Bolo to zjavenie, ktoré nevidel nik iný. Spolu so spovedníkom pátrom Angelusom, ktorý bol svedkom jej premeny, sa modlili, aby zistila, čo to slnko znamená. Vďaka žiare, ktorú videla nad sebou dokázala predvídať budúce udalosti vo svete aj v rímskej spoločnosti. Videla ňou do duší ľudí, ktorí za ňou prichádzali. Dokázala im správne poradiť, ako sa majú v daných situácicách zachovať. Takže slnko Anny Márie Taigiovej bol dar od Boha ako zrkadlo, v ktorom videla dobré aj zlé.
    Mávala aj exaktické stavy vytŕženia, dokázala čítať v srdciach iných a počula vnútorné hlasy. Sama seba ponúkala za obetu namiesto sužovanej cirkvi a pápežov v 19. storočí. Dopredu predpovedala aj vlastnú smrť, keď zomrela v roku 1837 vo veku šesťdesiatosem rokov.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára