streda 8. mája 2013

Svätí na každý deň - 9. máj: Agnesa Otília Schalthausen

9. máj
Agnesa Otília Schalthausen


 V roku 1705 a to presne 9. mája, uložili do krypty kláštora Uršulíniek v Bratislave deň predtým zosnulú šesťdesiatročnú sestru Agnesu Otíliu Schalthausen, ktorá tento kláštor Uršulíniek kedysi postavila. Členovia vyšetrovacích komisii v rokoch 1707, 1711 a v roku 1908 sa presvedčili, že telo nebohej bolo bez rozkladu neporušené. To však nie je jediný div v súvislosti s touto predstavenou kláštora Uršulíniek v Bratislave.
 Agnesa Otília Schalthausen sa narodila v Nemecku v Kolíne nad Rýnom. Tu vstúpila do rádu Uršuliniek, ktorých cieľom bola starostlivosť o chudobné dievčatá. Pôvodne chcela cisárovna rozšíriť pôsobenie Uršulíniek vo Viedni, ale nakoniec súhlasila so stavbou nového kláštora v Bratislave. Keďže vo Viedni nemali dostatok rádových sestier, požiadali o posily z Kolína nad Rýnom, odkiaľ sa rozhodli poslať dve rehoľníčky. Agnesa Otília Schalthausen mala v roku 1672 dvadsaťsedem rokov. Narodila sa v roku 1645. Jej šľachtický otec len ťažko niesol fakt, že dcéra vstúpila do kláštora a vôbec nesúhlasil s jej odchodom do Bratislavy: "Na taký krok nikdy nedám svoje požehnanie."
 Sestra Agnesa vedela, že v Skutkoch apoštolov sa píše "viac treba poslúchať Boha ako ľudí," nuž z Kolína odišla, a nikdy sa tam už nevrátila. Vo Viedni ju zastihla správa, že cisárovna zomrela. Agnesa sa v hlavnom meste monarchie stala riaditeľkou školy v kláštore Uršulíniek a ponúkli jej, že do Bratislavy, keď budú na to peniaze, pošlú inú rehoľnú sestru. Agnesa s tým nesúhlasila. Po štyroch rokoch nútenej prestávky vo Viedni sa skupine štyroch sestier Uršulínok konečne podarilo v roku 1676 dostať do Bratislavy.
 Uršulínky za niekoľko mesiacov štvornásobne vzrástli aj vďaka Agnese, ktorá dokázala ochotou a vľúdnosťou zaujať bratislavskú spoločnosť. O rok mohli začať s výstavbou kláštora. A stavbu viedla sestra Agnesa. Na Vianoce v roku 1678 sa časť novostavby zrútila. Terajší sad Janka Kráľa tak získal časť zrútenej veže, ktorá je vyhľadávanou turistickou atrakciou, ako aj miestom fotografovania mladomanželov.
 O ďalší rok sestrám Uršulínkam zomrela ich prvá predstavená v Bratislave sestra Mária a do tejto funkcie zvolili sestru Agnesu Otíliu Schalthausen. Bratislavu v tom roku zachvátila morová epidémia, ktorá postihla aj kláštor a jej sestru vrátničku, ktorá zomrela. Agnesa urobila sľub pred obrazom svätého Františka Xaverského, že sa obetujú pre vieru aj v iných mestách Slovenska a nakoniec si mor u Uršulínok už nevyžiadal napriek ochoreniu žiadne ďalšie obete.
 Agnesa dokončila stavbu kláštora a začala posielať nové Uršulínky pre založenie kláštorov v Košiciach, vo Varadíne a vo Wroczlawi. V roku 1683 museli Uršulínky utiecť pred Turkami do Viedne, čo sa im priam zázračne podarilo vďaka vedeniu ich predstavenej sestry Agnesy, ktorá útek zasvätila pod ochranou vzácnej sochy Panny Márie Loretánskej. V roku 1690 skončilo zväčšenie kláštora pod vedením sestry Agnesy, ktorá tu naposledy vydýchla v roku 1705. Jej dielo kláštor Uršulíniek v Bratislave a pomoc jeho sestier, však už natrvalo v dobrom smere ovplyvnili vývoj Slovenska.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára