sobota 25. mája 2013

Svätí na každý deň . 26. máj . Filip Neri

26. máj

Filip Neri

 
"Humoristický svätý," tak nazval Filipa Neriho slávny nemecký dramatik a spisovateľ Goethe. Filip Neri mal rád deti. Vravel, ak sa niekto na deti hneval, že sú hlučné, že môžu u Neriho na jeho chrbte aj drevo rúbať, "len ak nehrešia".
Dnešný svätec sa narodil v roku 1515 v Taliansku a mal mnoho darov ducha. Dokázal vidieť do sŕdc iným ľuďom. Jednej rádovej sestričke, ktorá bola svedomitá, ale neustále sa bála, že bude zatratená, položil jednoduchú otázku: "Za koho zomrel Kristus?"
Sestra odpovedala: "Za hriešnikov."
Filip Neri sa jej spýtal: "A vy ste kto?"
Sestra skormútená povedala: "Som hriešnica."
Neri jej na to vysvetlil: "Potom máte nebo isté, veď hriechy sa vám protivia z celej duše." Svedomitá, ale ustráchaná radová sestrička konečne pochopila, začala sa smiať a zomrela vyrovnaná a šťastná.
Filip Neri sa stal patrónom Ríma. Dokázal si získať srdcia ľudí. Raz sa rozprával s mladíkom a kládol mu dookola tú istú otázku. Mladík mu hovoril, že chce študovať právo. Neri sa ho spýtal: "A čo potom?"
Mladík vysvetlil: "Dostanem doktorský titul."
Neri opakoval: "A čo potom?"
Mladý muž pokračoval: "Budem slávnym advokátom."
Neri znova: "A čo potom?"
Mladík dodal: "Ožením sa a budem pohodlne a bezstarostne žiť až do staroby."
Filip nedal pokoj: "A čo potom?" Na to mladý muž nevedel odpovedať. Nuž tak urobil svätec: "Potom umrieš. A čo potom?"
Mladík sa zamyslel a od základov zmenil život. Vstúpil do kláštora, kde neskôr zomrel v chýre svätosti. Rovnako ako Filip Neri, ktorý sa stretával s mnohými neskoršími svätcami, ku ktorým patrili Ján Leonardi, či Ignác z Loyly a František Saleský.
V kostole svätého Jána založil Filip Neri družinu mladých ľudí. Volali sa Oratoriáni. Stretávali sa totiž v oratóriu - teda v modlitebni, aby sa rozprávali o starostiach života.
Raz ho pápež poveril, aby preveril správy o svätosti jednej radovej sestričky. Filip Neri sa k nej okamžite vybral na návštevu. Vonku strašne pršalo. Po príchode do kláštora ju kňaz poprosil, aby mu sestra pomohla pri vyzúvaní premočenej obuvi. Táto radová sestrička, o ktorej svätosti sa mal na príkaz pápeža presvedčiť, sa na Filipa rozkričala, ako si to tento drzý kňaz predstavuje? Neri sa otočil na odchod. Mal už správu pre pápeža. Žiaľ, negatívnu.
Filip Neri sa narodil vo Florencii v pôvodne bohatej rodine, ktorá veľmi schudobnela. V detstve mu zomrela mama. Príkladne ho vychovávala macocha. Už vtedy v detstve získal milú prezývku. Volali ho "Pippo buono," čo znamená dobrý Pippo. Keď mal sedemnásť rokov, Neriho otec prišiel o celý majetok. Poslal syna k bohatému bratovi. Strýko nemal deti a chcel majetok prepísať na Filipa. Ten to odmietol a odišiel do Ríma, kde najprv študoval, ale potom povedal, že viac ako štúdium, je príklad lásky. Preto sa začal starať o chudobných, chorých a vyhľadával hriešnikov. Každého poučoval o výhodách náboženského života. A to hoci aj na trhu v meste.
Keď mal dvadsaťdeväť rokov, na Turíce, teda na sviatok zostúpenia Ducha svätého na učeníkov Ježiša Krista, sa mu zjavil Pán. Ohnivá gula mu pri modlitbe prenikla do hrude a odvtedy už žil Filip Neri len pre blížnych ďalších päťdesiat rokov. Ako tridsaťšesťročného ho vysvätili za kňaza a Filip Neri ako osemdesiatročný zomrel v Ríme v chýre svätosti.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára