pondelok 25. februára 2013

Svätí na každý deň - 26. február: Oskar

26. február
Oskar


    Dnešný deň je zasvätený svätému Oskarovi. Tento svätec získal titul apoštola európskeho Severu. Ak si chceme predstaviť jeho účinkovanie vo svete vtedajšej Európy v deviatom storočí, kedy sa narodil v roku 801, najbližšie by sme asi boli prirovnaním k dnešnému účinkovaniu misionárov medzi domorodcami kdesi v zapadnutých kútoch našej Zemegule.
    Severské národy ako Švédsko, či Dánsko, ale aj severné Nemecko, kde bol Oskar prvým biskupom v Hamburgu, získali teda cennú kresťanskú vieru práve od tohto svätca. Bol pre nich vierozvestcom ako pre nás boli tiež v deviatom storočí svätí Cyril a Metod.
    Oskar sa narodil vo Francúzsku. V detstve prišiel o mamičku. Vychovali ho v benediktínskom kláštore, takže mal základy lásky k chudobe, k pokore a najmä k človeku a k Bohu. Len tak sa mohlo stať, že sa Oskar ako dvadsaťdva ročný stal učiteľom v novom kláštore vo Vestfálsku, ktorý založil cisár Ľudovít Pobožný. A Oskar bol natoľko dobrým učiteľom, že sa vtedy len dvadsaťpäť ročného kňaza rozhodol cisár poslať do Dánska.
    Tamojší uchádzač o trón Harald sa dal pokrstiť a Oskar priniesol na sever Božie slovo ako ho kedysi roznášali prví apoštoli ustanovení Ježišom Kristom. Božie slovo sa oplatí rozhlasovať aj dnes, keď ľudia a to často aj veriaci, nepoznajú základné pojmy náboženstva, v ktorom sú vychovaní. Skôr ako v Dánsku sa Oskarovi podarilo postaviť prvý kostol vo Švédsku. Preto nečudo, že po zriadení biskupstva v Hamburgu sa stal Oskar jeho prvým biskupom. Biskupstvo slúžilo na podporu misii na severe Európy.
    Oskarove dielo sa začalo rozrastať až do tej miery, že mu Svätý otec osobne v Ríme odovzdal štólu pletenú z vlny posvätených barančekov, ktorá sa volá pálium a symbolizuje arcibiskupskú právomoc. Oskar bol do funkcie menovaný pápežom vo veku tridsaťjeden rokov s pôsobnosťou pre sever Európy, špeciálne pre Dánsko a Švédsko.
    Kráľ Ľudovít Nemec dal Oskarovi biskupské sídlo v Brémach, lebo Hamburg vyplienili piráti. Oskar sa nevzdával v šírení viery ani v ťažkých situáciách, keď zo Švédska vyhnali biskupa Gausberta. Práve preto šiel päťdesiatjeden ročný arcibiskup Oskar za švédskym kráľom Olafom, od ktorého získal opätovné povolenie na šírenie katolíckeho náboženstva.
    Vo februári v roku 865 Oskar v Brémach zomrel. Jeho dielo sa šírilo ďalej a preto je dnes radostný deň pre sever Európy, kam priniesol svetlo viery skromný benediktínsky mních Oskar pochádzajúci z Francúzska. Na arcibiskupskom stolci v Hamburgu a v Brémach bol Rembert, ktorý túto hodnosť dostal priamo z rúk Oskara. Stalo sa tak predtým, než sa Oskar rozhodol pustiť do poslednej veľkej misie vo Švédsku.
    Rembert napísal Oskarov životopis, veď tento svätec bol preňho nielen predchodca v úrade, ale bol aj jeho učiteľom. Oskar nielen šíril vieru ako skromný mních s arcibiskupskou mirtou, ale vychoval aj vhodných nasledovníkov Božieho diela.

Stanislav Háber
(z pripravovanej knihy Svätí na každý deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára